tortenetunk

  • A termék feltalálója és a mézesítés, mint eljárás szabadalmaztatója Harmathy Ildikó, aki édesapja tanácsára mézet alkalmazott zöldség tartósítási kísérletei során.
  • 1989-ben BioNass néven, kisüzemi körülmények között elindult a termék gyártása, majd a 90-es évek közepén, egy állami konzervgyárban elindult a nagyüzemű gyártás (évi 200 t).
  • A termék kijutott Párizsba a SIAL-ra, ahol óriási érdeklődés övezte.
  • Egy amerikai cég kezdő tételként leszerződött évi 1,5 millió USD értékű BioNass megvásárlására.
  • A gyárat a privatizáció során 1996-ban megszűntették.
  • Az amerikai cég folyamatosan megrendeléseket küldött a gyár bezárása után is, kinyomozta a feltaláló elérhetőségét és közbenjárását kérte a gyártás újraindításához az óriási keresletre hivatkozva, ez azonban már nem valósult meg.
  • A termék szerepelt a 2007-es Nürnbergi Bio Fach Világkiállításon, ahol óriási nemzetközi érdeklődés övezte és különdíjat nyert. A potenciális megrendelők óriási mennyiségeket igényeltek (több száz tonna / év) amit nem tudtak kiszolgálni, hiszen a termék gyártása kistermelői szinten zajlott.
  • 2016-ban a család harmadik generációja, Focht Gergely, a Nadaps Kft-vel és a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt-vel elindítja a termelést. A gyártási kapacitás az értékesítési volumen szerint bővíthető, így a nagyobb megrendelések is kiszolgálhatók.